onsdag 20. juli 2011

Retorikk, skremsler og feilinformasjon

På en måte er det positivt at de rødgrønne partiene bruker det aller meste av sin tid på å snakke om Høyres politikk. Det blir mer fokus på vår politikk, og selv om vi må bruke ganske mye tid på å forklare forskjellen på det de rødgrønne presenterer som vår politikk og det som faktisk er vår politikk – ja så får vi til syvende og sist likevel frem vår politikk og våre forslag til løsninger.

Likevel, det er ganske utrolig å lese hvordan den ene etter den andre smeller til med skremselspropagandaen sin. Nå er AUFs årlige sommercamp i gang på Utøya, og AUFs leder Eskil Pedersen slår virkelig på stortromma. Han krever at Stoltenberg skal snakke mer om Høyres politikk og at han må ta på seg boksehanskene og bli tøffere. Jeg lurer egentlig på hvor mye mer tid det egentlig er mulig for Arbeiderpartiet å bruke på å snakke om Høyres politikk? Og dersom Stoltenberg skal følge AUF-lederens eksempel blir dette rett og slett en fantastisk morsom valgkamp.

Grunnen til at jeg mener det er bl.a. dette sitatet fra Eskil Pedersen på VG-nett i dag:

«Høsten lokalvalg er ikke bare spørsmålet om hvilke personer som skal styre, eller hvilke enkeltsaker som skal være viktigste. Jeg mener høstens valg er et skjebnevalg der folk må velge mellom verdens beste offentlige velferd eller om vi skal bli som USA og masseprivatisere velferden vår.»

Det er for det første voldsomt hvilken makt han tillegger Høyres lokalpolitikere.

For det andre så kjenner jeg ingen Høyrepolitikere som tar til orde for privatisering av omsorgstjenestene på denne måten. Privatisering innebærer at vi overlater ansvaret for tjenestene helt og holdent til private, og at det blir opp til den enkelte om de har penger til å benytte seg av tjenesten eller ikke. Det vi ønsker er å konkurranseutsette noen tjenester, dvs. at private kan få levere tjenesten, men det offentlige beholder ansvaret for kvaliteten og betaler for tjenesten på samme måte som om det var det offentlige som leverte tjenesten. Det er ganske stor forskjell på disse to begrepene, og jeg kan ikke forstå annet enn at det er et nytt forsøk på å skremme som gjør at AUF slår i bordet med dette.

Men det blir ikke mer riktig av den grunn, og det blir morsomt å møte politikere i valgkampen som enten er så dårlig orienterte eller som så til de grader forsøker å forvirre velgerne. Ingen god strategi uansett spør du meg. Velgerne er smartere enn som så, og ingen liker å bli lurt. Så en valgkamp basert på retorikk, skremsler og feilinformasjon er nok ganske feilslått. Tror nå jeg da.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar