tirsdag 2. august 2011

Vanskelige dager

De siste dagene har vært uvirkelige på så mange måter. Det er nesten umulig å ta inn over seg hva som virkelig har skjedd, ubegripelig at noen kan gjennomføre noe så forferdelig mot andre mennesker. Likevel leser og hører vi beretningene fra de som har opplevd marerittet på nært hold, og fra pårørende som har ventet i frykt, som våker over sine skadde kjære og som har mistet det kjæreste de har. Dermed blir det så altfor virkelig likevel.

Det har vært, og er egentlig fremdeles, vanskelig å sortere tankene som strømmer på. Det går aldri langt tid mellom hver gang tankene vender tilbake til tragedien, til det som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya, og sånn kommer det antakeligvis til å fortsette lenge enda. Likevel går livet samtidig videre, egne barn skal følges opp, det er ferie – vi har nettopp vært av gårde på podenes hockeyskole i Sverige. Plutselig kommer en følelse av dårlig samvittighet for at våre liv går videre, på ingen måte uberørt, men likevel. Burde vi stoppet enda mer opp, eller blir det for vanskelig ikke minst for barna å fokusere enda mer på dette enn det vi allerede gjør? Ikke så lett å vite, her gjelder det nok for oss alle å føle oss forsiktig frem og finne en balanse.

Som lokalpolitiker og ordførerkandidat til det kommende valget er det også mange tanker som melder seg. Jeg er veldig glad for at valgkampstarten ble utsatt, det var og er det definitivt behov for. Det er viktig at vi tar oss tid til å sørge og til å støtte og vise omtanke overfor de som er rammet. Det er vanskelig å skulle gå inn i en valgkamp nå. Både for oss som stiller til valg, og for innbyggerne i norske kommuner som skal ta stilling til hvem de skal gi sin stemme til.

Jeg er også enig i at det beste vil være at vi har en felles valgkampstart. Starten er satt til lørdag 13. august, det er ikke så lenge til. Om vi er klare for dette da er jeg litt usikker på, men oppfordringen om mer demokrati og mer åpenhet betyr også at den demokratiske prosessen som et valg er også blir viktig. Jeg håper at vi også i Lørenskog kan lage et felles arrangement denne dagen, at vi i fellesskap går ut med fokus på å støtte demokratiet og med en oppfordring om at alle bruker stemmeretten sin. Jeg har i dag sendt en henvendelse til de andre partiene i Lørenskog, og jeg er sikker på at vi finner en god måte å gjøre dette på. Alle er enige om en mer dempet valgkamp enn tidligere, med mindre retorikk og forsiktigere språkbruk. Forhåpentligvis kan årets valg i større grad enn tidligere preges av en mer ryddig og saklig valgkamp. Det vil også demokratiet tjene på, kanskje vil folk i mindre grad enn tidligere føle seg fremmedgjort i forhold til politikk hvis fokus blir på saklig uenighet fremfor andre og irrelevante aspekter.

Den aller beste måten å hedre de skadde og drepte på Utøya og i Oslo vil være om vi får en rekordstor valgdeltakelse og mange nye unge folkevalgte ved lokalvalget i september. Oppfordringen om å bruke stemmeretten går til alle, men spesielt håper jeg de unge i Lørenskog som skal bruke stemmeretten for første gang deltar i diskusjonene og er med på å forme Lørenskog som kommune i fremtiden gjennom å bruke stemmeretten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar