torsdag 7. juli 2011

Omsorgskrise?

”Omsorgskrisen skapes ikke av eldrebølgen. Den skapes av forestillingen om at omsorg ikke kan gjøres annerledes enn i dag.” Utsagnet kommer fra professor Kåre Hagen som har ledet utvalget som nylig leverte rapporten "Innovasjon i omsorgen". En spennende rapport. Jeg har foreløpig ikke hatt anledning til å fordype meg i den 169-siders rapporten, men ser allerede at mange av tankene og forslagene som presenteres stemmer veldig godt overens med den omsorgspolitikken Høyre ønsker å føre i Lørenskog.

Utvalget snakker om behovet for tre viktige endringer i hva vi fokuserer på: fra pasient til person, fra medisin til menneske og fra mottaker til deltaker. Brukerne av omsorgstjenester er mennesker med ressurser, mennesker som ønsker å være selvhjulpne og uavhengige, mennesker som ikke bare er mottakere av tjenester. Som Senior Høyre pleier å si – vi er gamle nok til å bestemme selv. Også eldre mennesker er forskjellige, med ulike behov og ønsker, mange med behov for å delta i samfunnslivet som tidligere. Større valgfrihet og medbestemmelse er derfor et av målene med omsorgspolitikken i Lørenskog.

Innovasjon og ny teknologi er også viktige stikkord i rapporten. Høyre fikk, sammen med KrF og FrP, enstemmig gjennom et forslag om at bruk av velferdsteknologi skal relateres til den nye pleie- og omsorgsplanen som nylig ble vedtatt i Lørenskog. At Hagenutvalget tar til orde for at staten skal etablere støtteordninger for innovasjon i kommunesektoren er veldig positivt. Det vil i så fall gjøre det enklere for kommunen å sette i gang prosjekter for utvikling og utprøving av ny teknologi og nye løsninger – enten i egen regi, i samarbeid med andre aktører, kanskje i samarbeid med andre kommuner. Dette er gode nyheter både for brukerne og for de ansatte i sektoren.

Utvalget presiserer at det er tydelig at kommunene ikke kan håpe på å møte det økte behovet for omsorgstjenester bare ved å gjøre mer av det vi gjør i dag. Hele lokalsamfunnet må involveres – de eldre selv, andre innbyggere, frivillig sektor, bedriftene og kommunen. Det pekes på at løsningene ligger i økt samarbeid mellom offentlig og privat sektor – og privat i bred forstand: frivillig sektor, bedrifter og sosiale entreprenører. For Høyre spiller det mindre rolle hvem som utfører tjenestene. Kommunen må stå som garantist for kvaliteten på tjenestene som tilbys, men her er det behov for at alle som kan bidra får anledning til det. Det vil både gi et økt tilbud, større mangfold, bedre valgmuligheter og inspirasjon for nytenkning og utvikling av tjenestene våre.

Mange utfordringer, mange muligheter. Helt klart et spennende felt å jobbe med i årene som kommer. Helt klart et felt hvor Høyres politikk vil gi innbyggerne et bedre tilbud, større valgfrihet, større muligheter for medvirkning og påvirkning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar