søndag 17. juli 2011

Feil, innrømmelser og tillit

Kan man ha tillit til kommunepolitikere som er ute av stand til å innrømme feil uten en strøm av bortforklaringer, og som strør om seg med forvirrende sammenlikninger som ikke har noe med saken å gjøre? Jeg synes ikke det.

”Satset høyt og tapte” var overskriften på et oppslag i Romerikes Blad (RB) 16. juni. Saken det dreier seg om er Lørenskog kommunes finansforvaltning, mer spesifikt plasseringen av kommunens penger i tyske eiendomsaksjer. Minst 10 millioner kroner er tapt. RB har skrevet om Lørenskogs finansforvaltning en rekke ganger – både om utenlandske eiendomsaksjer og om risikofylte plasseringer i såkalte strukturerte produkter. Eiendomsaksjene i Tyskland har gått dukken, andre eiendomsaksjer i utlandet har dårlige utsikter og årlig taper vi 1,3 millioner i alternativ avkastning på plasseringen i strukturerte produkter.

”Det er bittert å tape så mye penger, og selv om vi var sikre på at dette var gode investeringer, var det mange risikofaktorer som vi ikke forutså”, sier ordfører Åge Tovan til RB. Ja, det er bittert å tape så mye penger, men det er ikke mulig å påstå at man var sikker på at dette var gode investeringer. Det var i hvert fall mange risikofaktorer som både vi i opposisjonen og andre utenforstående absolutt så, noe vi påpekte gjentatte ganger. Allerede i 2008 var Tore Lindholt, tidligere adm. direktør i Folketrygdfondet, ikke nådig i sin kritikk av Lørenskogs investering i RB.

Tapene er et faktum, men enda fortsetter politikere fra Ap og SV å rykke ut for å bortforklare disse tapene og det faktum at her har kommunen begitt seg inn i finansplasseringer uten tilstrekkelig forsiktighet i forhold til risiko. Tore Lindholt har uttalt seg til RB flere ganger om Lørenskogs finansplasseringer. I sitt leserinnlegg 14. juli ber han om overbærenhet for at han uttaler seg enda en gang, men som han skriver om Aps Sverre Bugges innlegg i RB 12. juli: ”et innlegg som er så egnet til å forvirre at det ikke kan gå upåtalt hen”. Lindholt er tydelig på at Sverre Bugges stadige innlegg med angrep på RBs dekning av saken rett og slett er bortforklaringer, og sier at det kanskje er bedre å innrømme ukloke investeringer fremfor stadig å forsøke å bortforklare dem. Som han sier: ”Man lærer lite av bortforklaringer, og de inngir heller ingen tillit”.

Lindholt presiserer at hans innlegg ikke skal oppfattes politisk, og det er greit nok det. Men jeg regner med at flere lurer på hvilken tillit de kan ha til Arbeiderpartiet når deres selvoppnevnte finanspolitiske talsmann så til de grader går til angrep på dem som forsøker å informere Lørenskogs innbyggere om hva som faktisk skjer – være seg mediene eller andre partiers politikere. Slik oppførsel inngir ikke tillit, og politikere som opptrer på denne måten er heller ikke spesielt troverdige.

Som rådmann Trond Bamrud uttaler i artikkelen 16. juni: ”Jeg ville ikke gjort en slik investering privat. Og en god regel er at investeringer man ikke vil gjøre privat, det gjør man heller ikke med andres penger”. Det er jeg helt enig med rådmannen i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar