tirsdag 5. april 2011

Trygge lokalsamfunn - Kriminelle MC-klubber

Når vi i Lørenskog Høyre sier at vi ønsker å gå til valg på at vi ønsker trygge lokalsamfunn, så er det mange forskjellige ting vi har i tankene - alt fra mindre og enklere saker til de store og tyngre sakene. En av de større sakene som en kommune bør ha en klar holdning til, er problematikken rundt kriminelle MC-klubber.

Den 26. januar 2011 vedtok hovedstyret i Kommunenes Sentralforbund å anmode alle landets kommuner om å erklære kriminelle MC-klubber for uønsket for å styrke kampen mot organisert kriminalitet. Jeg har derfor i dag, på vegne av Høyre, sendt ordføreren i Lørenskog et grunngitt spørsmål om dette:

Flere kommuner har satt utfordringen med organiserte kriminelle såkalte “1 % MC-klubbene” på dagsorden. Med 1 %-klubber menes de klubbene som organiserer motorsyklister som stiller seg på utsiden av samfunnets lover, og hvor de som klubbmedlemmer først og fremst skal utvise total lojalitet til normer og regler i den enkelte klubb. Det er etablert nye lokale klubbfilialer flere steder i landet med tilknytning til “1 %-klubbene”, spesielt i eller rundt de store og mellomstore byene.

Bekjempelse av organisert kriminalitet, herunder 1 %-miljøene, har hittil først og fremst dreid seg om tiltak rettet mot voksne menn fra midten av 20-årene til godt over 50 år. Nå vokser disse miljøene til tross for stor politiinnsats og de rekrutterer stadig yngre medlemmer, også ungdom. For å bekjempe disse miljøene og rekrutteringen trengs et bredt samarbeid, og det må vi som politikere sette fokus på.

Det at vi ligger nær Oslo, og at det er etablert klubber både i Oslo og i andre kommuner i vårt nærområde, gjør Lørenskog og vår region attraktivt for rekruttering av nye medlemmer og utvikling av klubbenes aktivitet.

Det er derfor viktig at vi i Lørenskog sier klart fra hva vi mener om 1 %-klubbene. Et viktig bidrag vil være at Lørenskog kommune markerer en klar holdning om at disse MC-klubbene ikke er ønsket.

Jeg har derfor spurt om ordføreren kan invitere kommunestyret i møtet 13. april til å vedta at kriminelle MC-klubber er uønsket i Lørenskog eller bidra til at kommunestyret får seg forelagt en sak slik at et tilsvarende vedtak kan fattes i et senere møte.

Forslag til vedtak:

1.    Kommunestyret i Lørenskog tar sterk avstand fra organisert kriminalitet, herunder de såkalte 1 % MC-klubbene. Denne type klubber er uønsket i Lørenskog kommune.
2.    Kommunestyret ønsker å styrke samarbeidet mellom Lørenskog kommune og politiet i saker som omhandler organisert kriminalitet, 1 % MC-klubber og deres supportklubber.
3.    Kommunen vil anvende alle lovlige midler for å hindre etablering av slike klubber og miljøer og for å motarbeide slike klubbers aktivitet.
4.    Lørenskog kommunes arbeid på dette området organiseres tverrfaglig og i tett samarbeid med politiet. Erfaringer som finnes i andre land, kommuner, politidistrikt, KS og Kripos brukes aktivt.
5.    Det skal arbeides målrettet gjennom SLT (samordning av lokale kriminalitets-forebyggende tiltak) for å hindre at ungdom blir rekruttert til organisert kriminalitet og 1 % MC-miljøet.
6.    Lørenskog kommune tar kontakt med de andre kommunene på Romerike samt Oslo med tanke på å vurdere felles retningslinjer i kampen mot organisert kriminalitet.
7.    Bekjempelse av kriminelle MC-miljøer krever kunnskap og det er viktig vi er godt kjent med hva som foregår i vår kommune. Kommunestyret må derfor gis informasjon om MC-miljøene i vårt distrikt gjennom orientering fra politiet.

2 kommentarer:

  1. Meget solid - som alltid fra din side.

    SvarSlett
  2. Takk Thore! Beklager sen tilbakemelding. Litt ny på disse blogg-greiene - trodde jeg ville bli varslet på en eller annen måte når noen la inn kommentarer(som på FB f.eks.). Lærer stadig noe nytt :-)

    SvarSlett