torsdag 14. april 2011

Ikke vårt ansvar sier flertallspartiene

Snodig hvordan noen politikere er utrolig raske til å ta æren for populære vedtak og er enda raskere til å fraskrive seg ansvar for upopulære vedtak. Barn som har gjort noe galt sier ofte ”det var ikke bare min skyld”. Når noen derimot skal få skryt sier barnet ”det var det jeg som gjorde”. Vi voksne trekker på smilebåndet over barnets åpenbare forsøk på å forhindre at det får skylden for noe eller få æren for noe de ser at andre setter pris på. Det er ikke like sjarmerende når voksne forsøker å fraskrive seg ansvar for noe de faktisk alene har ansvaret for eller tilrane seg all ære for noe de ikke har vært alene om.

I kommunestyremøtet i Lørenskog i går kveld behandlet vi en sak om nok et prosjekt med til dels store budsjettoverskridelser. Denne gangen handlet det om søppelsuganlegget i Lørenskog sentrum som for andre gang legges frem for kommunestyret med behov for tilleggsbevilgning. Så langt er budsjettoverskridelsen på 10 millioner kroner – mer enn 30 % dyrere enn planlagt.

Enkelte politikere tok ordet og påstod at overskridelser må forventes, at det er vanskelig å budsjettere helt nøyaktig, at dette er vi gode på i Lørenskog. Jeg er enig i at det kan oppstå uforutsette situasjoner som kan forårsake en budsjettsprekk, men når overskridelser er mer regelen enn unntaket er det kanskje noe som ikke er helt som det skal. Bare de siste månedene har vi hatt flere, til dels store, budsjettoverskridelser.

Representanter for posisjonen (AP, SV, V og Sp) uttalte at det var kommunestyret som hadde vedtatt prosjektene, så da hadde ikke posisjonen noe mer ansvar for dette enn opposisjonen. Ganske friskt når faktum er at vi har stilt mange og kritiske spørsmål rundt økonomien i flere av disse prosjektene, har fremmet motforslag mot igangsetting av noen av dem og også har foreslått å iverksette granskning av saker med overskridelser for å finne ut hvorfor det går galt gang på gang. Når flertallspartiene vedtar igangsetting mot våre stemmer og stemmer ned våre forslag om gransking for å unngå enda flere overskridelser – ja unnskyld meg, men da har de også et større ansvar enn opposisjonen for disse overskridelsene.

Det er vanskelig å ha respekt for en slik oppførsel – det minner mer om uredelighet enn noe annet. På et visst tidspunkt er det på tide å bli voksen – ikke alle barnlige egenskaper er like sjarmerende hos voksne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar