onsdag 1. juni 2011

Lokalmediene og valgkamp

Da er det ingen tvil om at valgkampen er i gang. Høyre startet for så vidt for en stund siden, men det er liksom ikke helt i gang før du merker endringen i lokalmediene. Har lurt litt en stund, men lurer ikke så mye lenger nå.

Når det nærmer seg valg så skjer det en gradvis endring i medienes dekning av saker og ting. Noen saker, som jeg er ganske sikker på at ville bli gitt god dekning i et mellom-valgår, blir plutselig ikke så interessante. Andre saker får en litt annen vinkling enn de nok vanligvis ville fått. Et annet sikkert tegn finner du i lederne og kommentarene.

Vår største lokalavis er Romerikes Blad (RB). Denne uken har lederne definitivt inntatt valgkampmodus. Mandag handlet lederen om at lånegjelden er den største trusselen for kommuneøkonomien. Ikke uenig i det, i Lørenskog er dette definitivt den største utfordringen for økonomien, men her stod det også å lese:

" Kommuneøkonomien har blitt bedre de siste årene. De rødgrønne milliardoverføringene har gjort en forskjell fra tiden da kommunalminister Erna Solberg (H) sultefôret kommunene for å gjøre dem mer effektive. Den gangen sto romeriksordførerne i kø for å fortelle hvor frustrerende å administrere kommunal armod".

Ja, det var definitivt trangere tider, men det var også trangere økonomisk for landet som helhet. Vi hadde i det minste en kommunalminister som kalte en spade for en spade, i stedet for det vi opplever i dag hvor innbyggerne får skrudd opp forventningene med beskjeder om hvor mange milliarder kommunene får overført og hvor flott alt nå skal bli. Det de ikke får vite er at oppgavene og kostnadene øker mer enn overføringene slik at kommunepolitikerne får en nær håpløs oppgave med å innfri forventningene som regjeringen skaper. Dette har ordførere, på begge sider av det politiske landskapet, også de siste årene stått frem og gitt beskjed om. Også romeriksordførerne, men det teller kanskje ikke?

I går handlet det blant annet om at Stein Erik Hagen ikke lenger vil gi partistøtte til borgerlige partier. Hagen oppgir at grunnen til dette er at han er lei av å bli hengt ut av rødgrønne politikere. RB aksepterer visst ikke helt denne begrunnelsen. I stedet mener de at:

"Manglende pengestøtte signaliserer først og fremst at rikingene ikke lenger tror på de borgerlige partienes politikk."

Skulle likt å vite hvordan de kom frem til denne konklusjonen. Følgende sitater fra bloggen til Hassi tilsier kanskje at Hagen faktisk mener det han sier:

For de rike er støtten til de borgerlige det samme som utgifter til ervervelse.
Audun Lysbakken i Dagsavisen 16. juni 2009.

Stein Erik Hagen og Ola Mæle har stilt seg i spissen for å finansiere et regjeringsskifte for at de skal kunne bli enda rikere.
Martin Kolberg i Dagsavisen 14. juni 2008.

Det blir helt meningsløst, når spesielt Stein Erik Hagen som gir penger til FrPs valgkamp, klager over kortsiktighet og opportunisme. I Frp er opportunisme og kortsiktighet satt i system, og det er helt logisk at folk som Stein Erik Hagen støtter det partiet når han personlig vil tjene millioner på Frps skattepolitikk.
Jens Stoltenberg i DN 7. januar 2008.

Synes kanskje ikke det er så rart at Stein Erik Hagen reagerer her. Skulle ønske at han kanskje reagerte helt motsatt – er jo ikke akkurat de rødgrønne som ”straffes” på denne måten.

Uansett – spent på fortsettelsen. Har et godt samarbeid med lokale journalister – satser på at vi får på de viktigste sakene og i månedene fremover. Og så får vi lete etter andre kanaler for å få formidlet vårt syn på ting. For eksempel gjennom en blogg J

1 kommentar:

  1. Ja, din konklusjon er riktigerer enn RBs. Dessuten har han kun én stemme og den er ikke i din kommune. Bare fortsett å sank stemmer på din måte, du, så får Rimi/REC/Orkla/++Hagen styre med sitt. Et sitat fra JCSuperstar kommer fram: - I don't want your blood money. . . . .

    SvarSlett